2012. november 29., csütörtök

Ajánló: Anne Frank naplója

Anne Frank

Azt hiszem, nem kell bemutatnom a művet, de kicsit azért mégis késztetést érzek rá, hogy megtegyem.

Anne Frank (eredeti nevén Anneliese Marie Frank) 1929-ben zsidónak született Németországban. Hitler hatalomra jutása után Hollandiába menekültek a családjával. 1940-ben azonban Hollandia is megszállás alá került. Ráadásul 42-ben Anne nővére behívót kapott. E két esemény hatására a család az apa cégének úgynevezett "hátsó traktusában" bujkált 25 hónapig. Ezután ismeretlen tettes feljelentette őket, így először Westerborkba, majd Auschwitzba kerültek, s végül a két gyermeket Bergen-Belsenbe hurcolták. A lányok a tábor felszabadulását megelőző hetekben, 1945-ben tífuszban elhunytak. Édesanyjuk Auschwitzban lelte halálát, édesapjuk azonban túlélte.

Anne a naplója által vált híressé. Ugyanis 13 éves korától naplót vezetett, amely pont felölelte ezt a kaotikus, borzasztó korszakot. Részletesen ír érzéseiről, családjáról, életükről, a bujkálásról. A napló elején kiderül, hogy nem igazán bővelkedik a kislány igazi barátokban (a magány érzése persze egyre fokozódik, miután bujkálásra kényszerülnek), ezért a naplóját Kittynek nevezi el, és neki címzi a bejegyzéseket, mintha levelek volnának. Halála után édesapja megjelentette, a napló elérhető a Magyar Elektronikus Könyvtárból, innen letölthető

A naplót sokan támadták azzal, hogy kitaláció, és igazából az apja írta. Több érvet is felsorakoztatnak, például, hogy túl éretten, túl irodalmiasan fogalmaz a kislány (ezt cáfolnám, ugyanis sok a koraérett gyerek, ráadásul van akinek a vérében van az írás), vagy hogy a naplóban golyóstollal írt jegyzetek is vannak, amit azonban csak később találtak fel (csak két oldalon van ilyen jegyzet, és nem a lány kézírásával), vagy hogy több részlet nem egyezik a valósággal. 

Mindenesetre a saját véleményem az, hogy az a napló sokak számára óriási jelentőségű, hatalmas érték. Átfogó képet ad a század legtragikusabb részéről. Ha a napló nem is eredeti, olyan olvasói élményt nyújt, amelyre más mű nem képes. Élethű, életszerű, leírása az eseményeknek. A napló olvasása közben elénk tárul az a zug, ahol meghúzták magukat, a kislány vívódásai, olyan dolgokkal, amelyeken szinte mind keresztül mentünk tini korunkban, aztán olyan dolgokkal is, amelyeket el sem tudnánk képzelni a jelenben. Akár igaz, akár nem, egy olvasást mindenképpen megér.

Anne Frank szobája a "hátsó traktusban"
Az édesapa és második felesége létrehozták az Anna Frank Alapítványt, és a könyvből befolyó összeget a férfi halála után az alapítvány kapta meg. 1960. május 3-án Amszterdamban megnyílt az Anne Frank múzeum (Itt 3D-ben meg lehet tekinteni virtuálisan a helyet, ahol a család bujkált), de még kisbolygót is neveztek el a lányról (5535 Annefrank kisbolygó), és 1987-ben filmet is forgattak a naplóról.

Anne akaratlanul a holokauszt egyik mitikus alakjává vált, mára olyan kultikus figura, akinek jelentőségét az sem csorbítaná, ha kiderülne, hogy naplója nem eredeti. Kultusza már létrejött, kifejlődött, és saját életét éli.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése