2012. november 7., szerda

Egy kicsit a lakásról, lakásválasztásról

Tehát úgy jutottunk hozzá, hogy meg sem volt hirdetve, mert a főbérlő csak megbízható embereknek akarta kiadni (mivel nekünk kiadta, megbízhatóak vagyunk^^). Egyébként tényleg nagyon jó a viszonyunk vele.

Egy négy emeletes háztömb földszintjén van a kis birodalmunk, a sarokban, azaz a bejárattól legtávolabb. A lakás 42 m2, egy nagyszoba, egy félszoba, egy füdő wc-vel, egy kicsi konyha és egy pici spájz (egy hasonló alaprajzot már linkeltem egy előző bejegyzésben). Nem egy óriási lakás, de nekünk a tökéletesnél is tökéletesebb. Megjegyzem, mi egy pont ugyanilyenben éltünk 6 évig 4-en a kis családommal, apa, anya, öcsi, én, és tökéletesen elfértünk és szerettük:) Csak aztán kinőttük.

A bérleti díja 40ezer+ rezsi. Ezt is elmondom, mert szerintem fontos. 42 m2-ért ez nagyon is megfelelő ár. Igaz úgy indultunk neki a keresésnek, hogy volt néhány kikötésünk:
  • 30-35 ezer+ rezsi körül legyen
  • gázkonvektoros legyen (ugyanis a távhő irtó sokba kerül, és van amelyiket szabályozni sem lehet, a gázkonvektor meg teljesen tőled függően működik, ha akarod bekapcsolod, ha nem nem, és a fokozatot is te irányítod, így biztosan annyit fizetsz, amennyit használsz)
  • jó helyen legyen, kb. városközpontban, de nem túl forgalmas helyen
  • csak mi ketten legyünk a lakói
Nos ezek közül végül is minden teljesült. Bár alapvetően garzonlakást kerestünk, de egyáltalán nem bántuk meg ezt. Hiszen ott nehezebb lett volna elférni, vendégeket fogadni, stb. Így viszont van külön hálónk és nappalink is, ami elég luxusnak tűnik így elsőre:)

A 40+rezsi pedig azért nem problémás, mert a 30-35+ rezsis lakások általában távhősek, vagy rossz helyen vannak, vagy lepukkantak, vagy bútorozatlanok stb. Tisztelet a kivételnek, amit nekünk nem sikerült megtalálni Debrecen belvárosában, de hátha másnak megy!:)

A rezsink első hónapban csak 8500 Ft volt. Amit ha összehasonlítanák egy az előbb említett lakás rezsijével, kb. ugyanott járnánk pénzügyileg bérleti díjjal együtt, annyi különbséggel, hogy ott alig férnénk el, itt meg tágas helyünk van. Bár még csak a harmadik hónapunkat kezdjük itt, szeretjük ezt a lakást:)

Lakáskeresésnél figyeljetek oda ezekre:
  • milyen állapotban van a lakás? Egyrészt az ember jobban szereti szép környezetben eltölteni mindennapjait, másrészt a lakás állapota tükrözi, hogy a tulaj mennyire foglalkozik vele. Ez fontos lehet, ha ott lakáskor történik valami a lakással, mennyire gyorsan reagál, mennyire érdekli, és mennyire vállalja át a költségeket...
  • milyen állapotban vannak a nyílászárók? Ez nagyon fontos kérdés, hiszen ha repedések, rések vannak rajta, esetleg rosszul is zár, akkor várhatóan a fűtés elég nagy hányada az utcára fog távozni. Vagyis sokat fogunk fizetni, ha csak kellemes hőmérsékletre fűtjük is a lakást.
  • mennyiért kínálják? Sok dologtól függ az ár, de tény, hogy a főbérlő célja, hogy minél többet elkérjen a lakhatásért, akkor is, ha az albérlet értéke csökken. Szerintem a négyzetméterenkénti ár olyan 900-1000 Ft körül reális. (A miénk 952-re jön ki). De sokan egy kis lyukért is képesek nagy összeget elkérni.
  • hol helyezkedik el a lakás? Belvárosban van? Vagy a környékén? Esetleg teljesen a város szélén? Megéri nekünk, ha havonta elmegy a pénz bérletre, mert máshogy nem tudunk bejutni a városba? Vagy inkább gyalog járunk és azt a pénzt az albérletre költjük?
  • kb. mennyi a rezsi? Ez egy olyan kérdés, amire a főbérlők nem szívesen válaszolnak. Egyrészt, mert nem tudják pontosan megmondani, mindenki máshogy fogyaszt, másrészt szeretnek kevesebbet mondani. Úgyhogy ha kapunk is választ, számoljunk rá még pár ezer forintot. Kérdezzünk meg külön mindent (fűtés, víz, villany, közös költség), és próbáljuk kikalkulálni magunkra nézve a fogyasztást. Segítségünkre lehet az áramdíj kalkulátor, valamint a helyi szolgáltatókra rákeresve a többi árát is megtudhatjuk.
  • milyenek a szomszédok? Lehet, hogy alig fogunk velük találkozni, de lehet, hogy sűrűn. Jó tudni, hogy körülbelül kik laknak a szomszéd lakásokban, így felkészülhetünk az esetleges éjszakai zenebömböltetésre, vagy a gyereksírásra, esetleg a veszekedések hallgatására. Bár ezeket sem sűrűn fogjuk megtudni a főbérlőtől, csak ha pozitív benyomásai vannak az ott lakókról, ezért jó ha kérdezősködünk önállóan ott lakó emberektől. (Nekünk szerencsénk van, felettünk kisgyerek lakik, de még sosem hallottuk dübögni vagy sírni, mellettünk idősek, de velük sincs semmi gond)
  • milyen a főbérlő? Megbízhatónak tűnik? Alkuképes? Nem feltétlenül az árra gondolok, hanem úgy mindenre. Segítőkész? Kedves, mogorva?
  • bútorozott vagy bútorozatlan? Általában a bútorozatlan lakásoknak is része a gáztűzhely, valamint wc, kád. De ha bútorozott, akkor kérdéses lehet, hogy mi marad, miket kell beszerezni. Mert lehet, hogy van ott egy mosógép, hűtő stb, de nem kizárt, hogy a jelenlegi albérlőé, aki nemsokára kiköltözik és magával viszi ezeket, vagy maradnak. Mert lehet, hogy olcsónak és jónak is tűnik egy albérlet, de ha gyorsan be kell szerezni egy hűtőt, fagyasztót, mosógépet, stb, akkor máris kevésbé hangzik jól a dolog.
Ezeket a dolgokat mindenképpen meg kell figyelni, meg kell kérdezni, hogy reális képet kapjunk a lakásról. Különben esetleg kellemetlen meglepetésekben lehet részünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése