2013. március 22., péntek

Time Together

Beszélgetés

Elsőre talán kicsit banálisan hangzik, de jobban meggondolva gyakran a családok, együtt lakók (legyen az pár, barátok, véletlenül összekerült emberek) csak evés közben, tv-zés közben beszélgetnek, mesélik el a napjukat. Így a beszélgetés másodlagos cselekvéssé válik.  Természetesen ezeknek a beszélgetéseknek is megvan a hangulatuk, a jelentőségük.

De teljesen más az, ha sem a tv nem szól a háttérben, amire oda-odapillantunk néha, se nem pakolászunk, takarítgatunk közben, se nem kanalazzuk a levest, hanem leülünk ketten (vagy többen) és csak egymásra koncentrálva beszélgetünk. Jobban megfigyelhetjük a beszélgetőpartnert, az apró metakommunikációs reakcióit bizonyos témákra, és jobban megismerhetjük az aktuális világát, gondolatait. Sokkal másabb a fontos dolgokról ilyen helyzetben beszélni, mert ha a beszélgetés csak másodlagos tevékenység, akkor a mondanivaló is elvesztheti fontosságát.

Persze mindenkinek mások az igényei, van akinek napi szinten szüksége volna arra, hogy családja, barátja, barátai meghallgassák, teljes figyelmükkel felé forduljanak, de van akinek elég ezt akár havonta egyszer megtenni, átélni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése