2013. március 14., csütörtök

A hét főbűn: 6. A harag

A harag: „a lélek amaz indulata, mely a megsértett, megrövidített, várakozásaiban megcsalatkozott, szokásaiban megzavart, önérzetében bántott ember lelkében ezek okozója ellen támad.” (kislexikon.hu) 

Haragudhat az ember arra, aki megbántotta, megcsalta, átverte, vagyis arra, aki valamilyen kárt tett benne. Ha a haraggal együtt megjelenik a megtorlás vágya is, akkor bosszú lehet belőle. Ha hirtelen harag jelentkezik, azt méregnek nevezzük. 

A harag olyan bűn, amivel két embernek is ártunk: egyrészt annak, akire haragszunk, másrészt magunknak is. Pszichológiai témájú könyvekkel elsajátítható, hogy hogyan kezeljük mások ránk irányuló haragját, illetve a bennünk felgyülemletteket. Ez utóbbi talán kevesebb munkával megtanulható. 

A harag többnyire tudat alatt keletkezik, és az emberek igyekeznek tagadni is. Olyankor is, amikor egy kívülálló számára már nyilvánvaló. 

A haragost fel lehet ismerni a magnyilvánulásaiból. Jellemző rá a fizikai vagy szóbeli kegyetlenség, fenyegetés, támadás, lehúzó kritika, előítélek, vádolás, becsmérlés, dühkitörés, rosszindulatúság, mások bajba keverése. 

Az áldozat szerepének eljátszása is a haraggal hozható összefüggésbe. Ilyenkor az elásott harag bújik elő. Sajnos bármikor áldozatul eshetünk mások agressziójának, de az, aki folyton ezt éli át, az univerzummal szemben érzi magát vesztesnek. És nagy eséllyel egy nagy adag ellenségességet rejt magában. Az áldozatok úgy gondolják, hogy semmit nem tehetnek sorsuk javításáért, ezért nem is vállalnak felelősséget a velük történtekért. Az áldozatnak azért van nehéz dolga, mert nem adja ki magából a felgyülemlett feszültséget, hanem a boldogtalanságába öli. 

Az áldozat szerep leküzdése úgy lehetséges, ha az illető kiadja magából a haragját, aztán elkezd felelősséget vállalni az életéért. Ez nem egyszerű dolog, főleg olyannak nem, aki eddig mindent elfojtott. 

Dr. Laham szerint a harag hatására az emberek könnyebben azonosulnak a sajátjukkal ellentétes véleményekkel. És állítólag a dühös vitapartnerek egy tárgyalás során nagyobb eséllyel érik el céljaikat. 

(forrás: kislexikon.hu, hazipatika.com, mno.hu, képek: google.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése