Általánosságban elmondható, hogy ezt a bűnt tekintik a
legkevésbé súlyosnak, pedig pont ez az a bűn, ami nem csak a lelket érinti,
hanem a testet is. A falánk ember arcán viseli a bűnét, ugyanis az
megmutatkozik, ha akarja, ha nem.
A torkosság mértéktelenséget jelent a táplálkozásban, azaz
mértéktelen evést, ivást. A Magyar Katolikus Lexikon szerint 4 formában nyilvánulhat
meg:
- mennyiségben: vagyis túl sokat fogyasztunk
- minőségben: túl sok időt fordítunk az ételek
elkészítésére, válogatunk, csak a legjavát esszük meg
- időben: rendszertelenül étkezünk, a megszokott idő előtt
vagy után
- módban: titokban eszünk, mohón, vagy kapkodva
Tehát a fentiekből kiderül, hogy a Katolikus Lexikon szerint
nem csak az követ el bűnt, aki túl sokat fogyaszt, hanem az is, aki válogat az
ételek közt. Tehát itt bűnösnek minősülnek az ínyencek, akik bármeddig képesek
elutazni akár egy különleges falatért, vagy órákig képesek a piacokat járni a
tökéletes zöldségért. És ezután órákon át, nagy precizitással készítenek ételt
belőle. Aki nem azért eszik, hogy éljen, hanem azért él, hogy egyen.
Úgy gondolom azért fontos ezzel a bűnnel foglalkoznunk, mert
korunkban a világméretű éhezésnél csak a hasonló szintű elhízás jelent nagyobb
problémát.
Az elhízások egy részét valóban meg lehetne gátolni, ha mind
mennyiségben, mind minőségben, módban és időben is megfelelően táplálkoznánk.
Természetesen ez alól kivételt képeznek a genetikai eredetű elhízások. Na és
beszélhetnénk a lelki eredetűekről is.
Mindazonáltal könnyű mondani, sokkal könnyebb, mint
betartani. Amíg gyermekek vagyunk, szüleink jó esetben odafigyelnek arra, hogy
ne vigyük túlzásba az evést (természetesen azt is figyelembe véve, hogy a fejlődő
szervezetnek szüksége van a megfelelő mennyiségű tápanyagokra), és ilyenkor a
rendszerességet is könnyebb betartani. Hiszen iskola előtt reggeli, iskolában
tízórai, majd ebéd, uzsonna, és otthon a vacsora.
A gond akkor kezdődik, mikor gimnáziumban már kihagyjuk a
reggelit, mert sietni kell, aztán vagy viszünk egy szendvicset, vagy veszünk a
büfében valami egészségtelent, aztán vagy ebédelünk valahol, vagy majd délután
otthon bekapunk valami, és így tovább.
Ezután az egyetem sem a rendszerességről híres. Teljesen
rendszertelen az órarend is, nem hogy az étkezések. És ezután ha sikerül munkát
kapni, attól függően, hogy milyen a munkaidő, szintén megjelenhet a
rendszertelenség. Ezek mellett nem könnyű minden nap pontosan ugyanakkor
étkezni, sőt ezek miatt gyakran a kapkodás is elkerülhetetlen.
Dr. Laham erre is mondott valamit: szerinte, aki elfogyaszt
egy szelet süteményt, az nagyobb valószínűséggel fog jótékony célokra adakozni.
Én ezzel nem nagyon tudok mit kezdeni alátámasztás hiányában. De gondolom, a
jótékonysági ünnepségeken azért etetik finomságokkal a népeket, hogy minél
többen, minél többet adakozzanak.
(forrás: wikipedia.hu, mno.hu, lexikon.katolikus.hu képek: google.hu)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése