2012. december 3., hétfő

Ajánló: Fegyencedzés

„Ez a könyv mindenkinek szól, aki a túléléshez szükséges erő titkait keresi.”
Ez egy könyv. Durván hangzik a címe, és valóban néhol a fogalmazáson, a stíluson, a gondolkodásmódon érződik a börtönviseltség.

A könyv három részre osztható, az elsőben megismerkedhetünk kicsit a börtönélettel, az íróval na és ami a legfontosabb: a tradicionális calisthenic nevű edzésmóddal. 
Az edzés lényege, hogy saját testsúllyal eddzünk

"A testsúllyal végzett edzés alapvető előnyei: 
1. A testsúllyal végzett edzéshez csak nagyon kevés felszerelés kell.

2. A testsúllyal végzett edzés a hasznos, funkcionális képességeket fejleszti ki.
3. A testsúllyal végzett edzés az elérhető legnagyobb erőt adja.
4. A testsúllyal végzett edzés védi az ízületeket és megerősíti őket - egy életre.
5. A testsúllyal végzett edzéssel hamar kialakítható a tökéletes fizikum.
6. A testsúllyal végzett edzés beállítja és szabályozza a testzsírszázalékot."
Az edzés 6 gyakorlatból áll, mindegyik tökéletes elsajátításához végig kell járni 10 lépcsőt. Ez a hat gyakorlat: fekvőtámasz, guggolás, húzódzkodás, lábemelés, híd, kézenállásból fekvőtámasz.

A fekvőtámasz előnyei:

A helyesen végzett fekvőtámasz védi az ízületeket és inakat,  és funkcionális erőt fejleszt. Megdolgoztatja a nagy mellizmot, az elülső deltaizmot és a kis mellizmot. A tricepsz mindhárom fejét erősíti. Valamint fekvőtámasz közben izometrikus mozgást végez a széles hátizom, a gerinc körüli izmok, a has, a derék, a csípő izmai, a mellkas és a bordaketrec mély izmai, a farizmok, a sípcsont izma, a négyfejű izom.

A guggolás fontossága:

Az igazi erőt a csípő és a láb adja, nem a felsőtest és a karok. A felső végtagok mozgásai a lábakon keresztül érkező erőkre támaszkodnak. Az emeléshez szükséges erő nagyobb részét a combokból nyerjük. A guggolás megmozgatja a csípő, a térd és a boka izmait is, valamint a comb, lábszár és a has egyes részeit is.

A húzódzkodás:

Résztvevő izmok: széles hátizom, trapézizom, hátsó deltaizom, görgetegizom, rombuszizmok. A húzódzkodás a fogáserősséget is megdolgozza. Az ujjak és a tenyerek külön edzés nélkül is erősebbek lesznek, valamint az alkar hajlítóizmai is. Ráadásul a csípő izmai és a hasizmok is át lesznek mozgatva ezáltal. Ez a legbiztonságosabb gyakorlat a hát felső részének edzésére. A legjobb, ha a mozdulat addig tart, míg az áll a rúd fölé kerül.

A lábemelés:

A lábemelés funkcionálisabb, mint a felülés. Nincs alsó, meg felső hasizom, a hasizom vagy megfeszül, vagy nem.

A híd:

A legfontosabb erősítő gyakorlat. A gerinc körüli izmok edzésére, erő és hajlékonyság kifejlesztésére alkalmas. A gerinc körüli izmok a legfontosabb izmok. Ezek erősítésével rengeteg hátprobléma elkerülhető. A híd a csigolyákat megfelelő helyzetbe igazítja, és megerősíti a hátnak a helyes tartásáért felelős mély izmait. Gyakorlással idővel a csontok is erősebbek lesznek. Csökkenti a porckorongsérv kialakulását, illetve segíthet a betegség javulásában. A test összes izmát edzi.

Fekvőtámasz kézenállásból:


A test a vállak számára legegészségesebb helyzetet veszi fel. A rotátorköpeny izmai nem tudnak megsérülni a gyakorlat végzése közben. Sérülésveszély nélkül edzi a vállakat. Az elsajátítása magas szintű egyensúlyérzéket eredményez. 


A könyv második felében bemutatja a fent említett gyakorlatok mind a 10 lépcsőjét, képekkel illusztrálva,. A harmadik részben pedig edzésterveket ajánl (Friss hús, Jó magaviselet, Veterán, Magánzárka, Supermax), és felhívja a figyelmet az edzések naplózására, hogy nyomon lehessen követni a fejlődést.

Első olvasásra keménynek tűnhet a dolog, de az író mindenkinek ajánlja a kezdőktől a haladókig, nőknek is, férfiaknak is. Az első lépcsőfokok egyik gyakorlatból sem túl nehezek. Addig kell végezni őket, míg úgy nem érezzük, hogy megfelelő számú sorozatot képesek vagyunk elvégezni a gyakorlatból, és át nem tudunk lépni a következő szintre.

Nem kell tudni teljesíteni mind a hat gyakorlatból a legfelsőbb szintet, nem is képes rá mindenki. De az edzéstervek követése, a gyakorlatok pontos elvégzése olyan állóképességet, lelki és testi erőt biztosíthat, ami segít a mindennapokat könnyebben kezelni.
„A legfontosabb üzenetnek meg kell maradnia: VAN olyan szabadság, amit nem vehetnek el tőled, akármilyen kis cellába is dugnak.”
Azért írtam róla ilyen részletes, hosszú bemutatást, mert mától mi is elkezdjük Márkkal, és ha itt is bemutattam, ösztönözni fog a haladásra. Csacsi ajánlotta, ő már egy ideje végzi a gyakorlatokat, és csak pozitívan hallottam eddig beszélni róla.

Számomra nem az izmossá válás a lényeg (kifejezetten taszítónak találom, ha egy nő nagyon izmos), hanem, hogy a műtétem és az azt követő két hetes fekvés általi legyengülés után végre visszatérjen az erőm. Mert mai napig tapasztalok olyan tüneteket, amit műtét előtt soha. Nekem az a célom ezzel a programmal, hogy fejlesszem magam, a testem és lelkem egyaránt (Hiszen ép testben ép lélek!), és növeljem a kitartásom, és erősödjek vissza. Remélem sikerül:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése