2012. december 7., péntek

10 +1 tipp téli depresszió ellen!

Sokszor tapasztalom magamon, hogy télen kevésbé vagyok aktív, legszívesebben átaludnám a napot, vagy csak begubóznék egy nagy paplanba, forró teát innék és filmet néznék. Ahogy csökken a napos órák száma, egyre nyomottabb vagyok, nincs kedvem semmihez, nincs kedvem menni sehová, vagy bármit csinálni. Na és megjön az étvágyam a csokira. De többeknél tapasztaltam ilyenkor a nagyobb stresszt, feszültséget, feledékenységet is. Nos, ez a téli depresszió. És ugyan a tudósok szerint főként januárban jelentkezik, én máris alvászavarral küzdök.

Van, akit meg sem érint ez az időszak, de vannak akik nem ilyen szerencsések. Én is át szoktam esni ezen, de igyekszem máris felkészülni ellene.

Íme néhány tipp téli depresszió ellen, vagy annak leküzdésére, saját tapasztalatok alapján:

  • Viselj élénk színeket! Magamon is észrevettem, hogyha szürkében vagyok, lehangoltabb is vagyok. Nemrég vásároltam egy jó meleg, kötött zöld felsőt, amit hosszú ujjúra kell felvenni. De van pár örök darabom, ami szintén kedvenc, egy narancssárga és egy piros belebújós pulóver.

    kép: google
  • Húzd szét a függönyt! Addig a pár óráig, míg a napfény be tud jutni a lakásba, add meg neki az esélyt! Világosban sokkal nagyobb kedve van az embernek bármit is csinálni, mint a sötétben. Mi mondjuk elég rossz helyzetben vagyunk ez ügyben, mert a lakásunk mellett több nagyobb lakás is van, és ilyenkor alapvetően alacsonyabban megy a Nap az égen, ezért hozzánk még kevesebb fény jut el, mint a többi lakáshoz. 
  • Szellőztess! Sokszor segít a begubózáson, ha kitárod az ablakot, és átszellőzteted a szobát. Az agy is friss levegőhöz jut, ezáltal beindul, de a szobának is jót tesz.
  • Menj a fényre! Habár jóval kevesebbet süt a nap, mint máskor, azért még előbújik. Érdemes kimenni a friss levegőre napközben, és tenni egy sétát. Így a szervezet egy kis D vitaminhoz is jut, és fényhez is. 
  • Mozogj! A mozgás mint tudjuk endorfint termel, ami boldoggá tesz. Plusz jót tesz, ha túl sok csokit fogyasztottunk… A legideálisabb mozgás ilyenkor a tánc, főleg, ha partner is van. Felszabadít, feszültséget is old, és jó szórakozás is egyben. 
  • Gyújts gyertyát! Ha lehet ne is egyet, hanem minél többet. Egyszerre romantikus és meleg hangulatot áraszt. Mi minden este gyújtunk teamécsest filmnézéshez. Így nem vagyunk teljes sötétségben, de mégsem az árampazarló lámpát égetjük. De jó ötlet a gyertyafényes fürdő, akár egyedül, akár párral. 
a mi kis házikónk:)
  • Párologtass illóolajat! Már számtalan fajtája kapható ezeknek, én legutóbb 200 Ft-ért találtam a százasban eukaliptuszost és levendulásat. Jó illatot kölcsönöz a szobának, ráadásul a levendula nyugtató hatású. Ha azonban frissítésre van szükség, akkor a citromillat a legideálisabb. Apró praktika még, a fűtőtesten szárított citrom-, narancs-, illetve mandarinhéj. Ezek is kellemes illatot biztosítanak. Tipp: a karácsonyi vásárban számtalan típusú kis házikó kapható, aminek a tetejére lehet csöpögtetni illóolajat, a belsejébe pedig teamécsest lehet tenni. Nem az a tipikus párologtató, de aranyos, karácsonyos, és csak pár száz forintba kerül:) 
  • Hallgass zenét! Ilyenkor a legjobb a pörgős ritmus, és kerülendő a lassú, beforgatós zene. Bár akár elővehetjük a karácsonyi cd-ket is már ilyenkor decemberben, hogy hangolódjunk az ünnepre. Csak nehogy a ló túloldalára essünk ezekkel a zenékkel, hiszen ha agyonhallgatjuk, karácsonyra lehet, hogy már idegesíteni fognak.
kép: google
  • Nézz vígjátékokat! Ha már filmezésre adod a fejed, jobb ilyenkor a vígjátékot választani. A szomorú filmek leronthatják a hangulatot, ellenben a vígjátékok megnevettetnek, márpedig a nevetés gyógyít! :)
  • Járj társaságba! Akármennyire is nincs kedved elmenni sehová, ha hívnak, mindenképpen menj, de akár magad is javasolhatsz programot. A társaság felold, tűnik a feszültség, megjön a jókedv, nevetés, trécselés. 
  • Fogyassz sok gyümölcsöt! Télen főleg szüksége van a szervezetnek a vitaminra. Fogyassz minél több zöldséget és gyümölcsöt, de ha nincs lehetőséged rá, a C-vitamin egyik remek formája például a pezsgőtabletta.
forrás: én :)

Ha valakinek vannak még bevált módszerei szívesen látnám hozzászólásban!:)

4 megjegyzés:

  1. hangulatos séta a főtéren a karácsonyi fényekkel!
    forraltbor! meghívatsz rá barátokat is akár, jobban telik az idő :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Iiiigen, ez nagyon jó ötlet:) Esetleg hócsata most, hogy végre itt is van szép nagy hó:)

      Törlés
  2. Mindegyik önmagában is jó ötlet, csak talán a végén a C-vitaminnál javítanék pezsitablettáról savanyú káposztára xD
    (nekem is ezt így mondták nem is olyan nagyon régen)

    VálaszTörlés