2013. február 28., csütörtök

A hét főbűn: 4. Az irigység



Soha ne bízz senkiben, aki arra vágyik, ami a tied. Barát vagy sem, az irigység egy elsöprő érzelem.” Eubie Blake

Az irigység mások örömén, sikerén érzett fájdalom. Ha ez az érzelem az ellen fordul, aki örömöt érez, könnyen átváltozhat haraggá, majd gyűlöletté. Az irigység gyümölcse a káröröm.

Az irigy ember eltávolodik a sikeres, szerencsés embertől, örül, ha bajba jut, vagy szerencsétlenség éri a másikat, szívesen hallgat rágalmazó, becsmérlő szavakat az illetőről. Mások dicséretét kisebbíti, iróniával kezeli, gúnyt űz belőlük, akadályozza a tiszteletet mások irányába. Elhallgatja a jót, csak a rossz dolgokat emeli ki, vagy félremagyaráz.

Az irigy ember nem képes megbecsülni azt, amije van, neki az (is) kéne, amit más elért. A megelégedés teljes hiánya jellemzi. Mindig csak hasonlítgat: Mitől jobb ember ő, mint én? Mennyivel érdemli meg jobban, mint én?

Dr. Laham pozitív válasza erre az, hogy önmagunk hasonlítgatása más emberekhez, akik bizonyos szempontból jobbak, szerencsésebbek nálunk, javíthatja a hangulatunkat, a kreativitásunkat, és az önmagunkról kialakított képet. Állítólag azok a tanulók, akik jobb tanulókkal hasonlították össze magukat, általában jobb eredményeket értek el az iskolában.

Létezik pozitív és negatív irigység. Fontos, hogy megkülönböztessük ezeket. Ugyanis a pozitív irigység valóban hajt, ösztönöz. Ha úgy hasonlítjuk magunkat máshoz, hogy közben arra gondolunk, hogy ez nekünk is sikerülhet, csak egy kicsit rá kell kapcsolnunk, jobba odafigyelnünk, és többet tenni érte, akkor pozitív irigységről beszélünk.

A negatív irigység azonban az, amiről az elején szó volt. Amikor például olyan dologért irigylünk másokat, amik nekünk is sikerülhettek volna, amit mi is elérhettünk volna, csak kicsit többet kellett volna tenni érte.

Az amerikai hírességeket irigyeljük a tökéletes testükért, a csodálatos házaikért, a népszerűségükért, a rengeteg pénzükért. De ha belegondolunk abba, hogy mennyit dolgoztak ezekért, mennyit szenvedtek, míg odáig eljutottak, és mennyit tesznek azért most is, hogy ezek az állapotok fennmaradjanak, vagy mennyit harcolnak a paparazzokkal a nyugodtabb hétköznapokért, akkor egyből nem vennénk át a helyüket.

Ha viszont szűkebb környezetünkben van olyan személy, akihez hasonlítva mi kerülünk ki vesztesen, van egy praktika. Dícsérjük meg őt! Azzal kapcsolatban, amire irigyek vagyunk. Mondjuk el, hogy mennyire csodáljuk az életét, a férjét, a családját, a házát, az autóját, stb. És lehet, hogy ezzel olyan mélyebb beszélgetésbe keveredünk, aminek a végére kiderül, hogy nem is olyan egyszerű az ő helyében lenni.

Ha már „muszáj” irigykednünk, akkor igyekezzünk kihozni belőle a legjobbat! Fejlődjünk, dolgozzunk, tegyünk meg érte mindent, hogy elérjük, amire vágyunk. És ha már elértük, majd ránk fognak irigykedni.

Ajándékba csak a szánalmat adják, az irigységet neked magadnak kell kiharcolnod.” Moldova György

(Forrás: wikipédia.hu, kislexikon.hu, mno.hu, citatum.hu, képek: google.hu)

Én az irigységből való hátba szúrást gyűlölöm, sajnos volt már benne részem. Az a legnagyobb baj az irigyekkel, hogy a látszatra irigykednek, de ha már tenni is kell valami valami érdekében, az már nem megy. Egyszerűbb azt mondani, hogy "neki könnyű", míg rá nem jövünk, hogy ő megdolgozott azért, amiért mi semmit nem vagyunk képesek tenni.

A véleményem továbbra is az: Ha valaki irigy rád, azt jelenti, hogy valamit elértél, valamit jól csinálsz.

2 megjegyzés:

  1. klassz cikk, egyszerűen szuperül fogalmazol, és mindegy egyes sora igaz :)
    a pozitív irigység valóban az ember javára válhat, előhozhatja a természetes versenyszellemet, bizonyítási vágyat. úgy hiszem, ha az emberben csupán pozitív irigység munkálkodik, akkor nagyon jó úton halad az illető, hiszen tudja magát ösztönözni, hogy még többet elérjen az életben :)
    ezzel ellentétben a negatív irigység - ahogyan az elején is írtad - mások örömén érzett fájdalom. tapasztalatom szerint a depresszió egyik okozója és közbeni súlyos tünete. ez a fajta fájdalom igazából nem csak az irigyelt felet teszi negatívabbá a mi olvasatunkban, hanem magunkat is jobban elsüllyesztjük a bánatban. az irigység egy tudatos állapot, és úgy hiszem, azért mert rájövünk, hogy energiabevitellel nekünk is sikerülhetett volna az, ami az irigyelt félnek ment. ennek tudatosulása pedig még mélyebb állapotba képes az embert sodorni, ami fokozza egyrészt az irigységet, másrészt a melankólia további tüneteit, szóval ez egy ördögi kör.
    és hogy pozitívan zárjam a hozzászólásomat, mivel minden embernek ugyanazok a képességei vannak a boldogulásra, senkinek sem több vagy kevesebb, mindenkinek ugyanolyan esélye van megszerezni, amit akar. hosszú évek utána erre én is rájöttem :) ami az egyik embernek ment, nekünk is menni fog, ha akarunk, törtetünk és bizonyítunk magunknak. bennem már csak pozitív irigység dominál, hiszen tudom, hogy én is képes vagy bármire. sőt, többre is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy így gondolod:) És örülök, hogy te rájöttél erre, sokaknak nem terjed ki idáig a figyelmük, csak annyit látnak, h bezzeg neki van ez meg ez, nekem meg nem, de az okokat talán nem is keresik. Én is úgy gondolom, hogy a pozitív irigység ösztönöz, és csak annak van értelme.
      A negatív irigység, ahogy írtad is azt okozza, hogy magunkat is sanyargatjuk vele feleslegesen. És ennek tényleg nem lesz semmi jó hozadéka.

      Törlés