2013. február 21., csütörtök

A hét főbűn: 3. A bujaság


A különböző korok különböző bűnfelfogással rendelkeznek. Míg az ókorban például a bujaságot nem igazán tekintették bűnnek, addig a kevélységet nagyon is.

Ma szintén eltérő világképpel rendelkezünk, mint akár pár tíz évvel ezelőtt. Míg régen a házasságig vártak a szexualitással, addig ma már az is gondot jelent néhány embernek, hogy az aktuális párja mellett hűséges maradjon.

Ez felháborító ugyan, de valamennyire érhető, ugyanis a csapból is a szex folyik. Egy terméket úgy a legjövedelmezőbb reklámozni, ha minél kevesebb ruhát viselő hölgyek veszik körül, vagy ajánlják. A látszattal ellentétben nem csak a férfiakat fogják meg ezzel, hanem a nőket is. Hiszen azt sugallják, hogy ha ilyet veszel, te is lehetsz ilyen csinos, szép stb.

A szexualitás nagy erőkkel terjed már a kiskorúak körében is. Egyre több a leányanyaság, és már az óvodások is erről beszélnek. Túl korán akarnak mindent tudni, értelmileg nem fogják fel a dolgok jelentőségét még ekkor igazán. És természetesen lelkileg sem nevezném érettnek azt a tizenévest, aki a szexszel kapcsolatos dolgok tizedével sincs tisztában, de már csinálja.

A Magyar Katolikus Lexikon szerint a bujaság: „a nemi gyönyör rendetlen kívánásának vagy élvezésének bűnös készsége.”

A buja emberből hiányzik a nemi élet kontrollja. A nemi vágyat öncélú élvhajhászásra használja. – Mint már írtam azért az évek múlásával változik a korok felfogása. Régen bűnnek számított az, ha valaki nem gyermeknemzés céljából közösült a házastársával. Ma már ritka az (de tisztelet a kivételnek), aki a házasságig vár a szexualitással.

A buja ember nem akar elköteleződni, nem tud őszintén szeretni, csak a testiség, az élvezet hajtja. Nem kíván mást érzelmileg boldoggá tenni, a szabadságot isteníti, mindig csak kapni akar, de cserébe adni már kevésbé. Nem ismer gátat a nemi kapcsolatban.

Dr. Laham kutatásai szerint azonban a bujaság okosabbá és segítőkészebbé tesz, és segít kimutatni az érzelmeket. Állítólag akik többet gondolnak a szexre társaiknál, azok jobb analitikus problémamegoldó gondolkodásmóddal rendelkeznek. Ráadásul annak érdekében, hogy partnereiket ágyba csábítsák, udvariasabbá válnak.

(forrás: wikipédia.hu, magalaszlo.lapunk.hu, eletforma.hu, mno.hu,lexikon.katolikus.hu, képek: google.hu)

Engem nem zavar a sok egyéjszakás kalandot kereső ember, az ő bajuk, ha nem képesek értelmes párkapcsolatot kialakítani. Engem az zavar, mikor kicsi gyerekek úgy beszélnek a szexről, mintha tudnák mi az… Még ha tudják is, hogy fizikailag mi történik olyankor, az nagyon kevés ahhoz, hogy az igazi lényegét megértsék.

Múltkor a buszmegállóban voltam fültanúja egy beszélgetésnek, ami két kisfiú és egy nagyobb fiú között zajlott. A kisfiú hangosan megszólalt (kb. 8 éves lehetett) : „Viszket a f_szom. D_ghatnékom van!”. Erre természetesen mind röhögtek, majd a nagyobb fiú nevetve felszólította a másik kicsit, hogy „pucsíts be!”. Hát én erre mondom, hogy undorító.

(valamiért csak nőkről találni képet bujaság címszóval…)

5 megjegyzés:

  1. jó kis cikk, egyetértek szinte mindennel ;) a szexualitást ma már el kell fogadni úgy, mint az élet egy alappillére, témáink bölcsőjeként, alapvető vonásaink egyikeként. valóban aggasztó, ahogyan terjed a fiatalság körében, de ez is azzal magyarázható, hogy mennyire alapmérce manapság a társadalomban.
    egy gondolatoddal kicsit szembe mennék: "Engem nem zavar a sok egyéjszakás kalandot kereső ember, az ő bajuk, ha nem képesek értelmes párkapcsolatot kialakítani." - ezért ez egy kicsit kegyetlen :) tény persze, hogy az egyéjszakás kalandok nagy része semmi másról nem szól, mint a pillanatnyi vágykielégítésről. viszont talán mégsem akkora bűn ez (mondom ezt úgy, hogy soha nem volt egyéjszakás kalandom), ha figyelembe vesszük, hogy mindkét nemnél ösztönszerűen jelentkezhet a szexuális vágy, gyengéd érzelmek nélkül. időnként jobb kielégíteni, mintsem elfojtani, mert annak lelkileg károsító hatása lehet. másodsorban meg hasznos is lehet, tapasztalatszerzés céljából. vannak olyanok, akik azért nem képesek értelmes párkapcsolatot kialakítani, mert hiányzik belőlük a szexuális tapasztalat, az érintések illetve az ellenkező nemmel való kommunikáció. a tapasztalt ember biztosabb magában, tudja hogyan kell kezelni az intimitást. a bizonytalan ember pedig ösztönösen kételkedő. persze komolyabb kapcsolatban illik megértenie az ellenkező nemnek a másik fél esetleges tapasztalatlanságát, de mégis csak jobb két biztos ember kapcsolata, mintsem egy biztosé és egy bizonytalané. rengeteg problémát lehet ezzel elkerülni, stabilabb lehet a kapcsolat.
    a másik érdekes kérdés meg az, hogy miért ítélik el jobban a férfiak bujaságát, mint a nőkét. de ezzel már filozófiai és szex-kultúrális kérdéseket feszegetnék :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem a szexualitás mindig is az élet egyik alappillére volt, van és lesz is. Azokban a korokban is mikor tabu volt róla beszélni, akkor is az volt.
      Lehet hogy kegyetlen, de igaz az a mondat. Ugyanis abban az életszakaszban, amikor csak az egyéjszakás kalandokat keresi valaki, akkor úgy gondolom, hogy pont azért csak azt keresi, mert nem képes értelmes párkapcsolatot kialakítani.
      Hát tény, hogy nekem sem volt egyéjszakás kalandom, de én (lehet pont ezért) egyáltalán nem is pártolom.
      Azzal nem értek egyet, hogy valaki azért nem tudna értelmes párkapcsolatot kialakítani, mert tapasztalatlan... Ugyanis mindenki elkezdi valahogy. És általában az első kapcsolatok még nem a szexről szólnak, hanem a megismerkedésről, az érzelmekről, az alkalmazkodásról, arról, hogy megismerjük általa önmagunkat is, az igényeinket. És hogy mennyire tudunk alkalmazkodni, és kit is keresünk valójában.
      A szex jó esetben csak ezután jön (már sajnos nem mindig van így).
      Azzal sem értek egyet, hogy a tapasztalt ember magabiztosabb. Nem feltétlenül. A tapasztalatlanság meg nem bűn. Emiatt nem kezelhet le senki. Mindenki volt egyszer tapasztalatlan. Ha valaki ezt nem képes elfogadni, akkor az meg sem érdemli a tapasztalatlan illetőt.
      Az utolsó bekezdéssel sem értek egyet:) Pont fordítva tapasztaltam eddig. Van az a mondás, hogy ha van egy kulcsod ami mindent zárat nyit, az menő. De ha van egy zárad, amit minden kulcs nyit, az gáz. Én ezt a hozzáállást tapasztaltam ezzel kapcsolatban:)

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  2. tök jó, hogy időnként mennyire tud különbözni a véleményünk :) egyébként sok igazság van abban, amit mondtál. visszatérve a tapasztalatlanságra, én az első és egyetlen kapcsolatomat azért szúrtam el, mert a tapasztalatlanság olyan gyávaságot generált bennem, hogy az nem volt összeférhető egy normális kapcsolattal. nyilván rengeteg tapasztalatot szűrtem le belőle azóta :)
    az utolsó bekezdéshez pedig csak annyit, hogy ezt a tipikus "ha van egy kulcsod ami mindent zárat nyit, az menő. De ha van egy zárad, amit minden kulcs nyit, az gáz" mondást egy hímnemű találta ki biztosan, hogy saját bujaságát menőségnek tüntesse fel, a negatív hatását pedig a nőkre hárítsa. holott szerintem pont fordítva van! gondolj csak bele, ha a nők azt mondják, hogy egy férfi szexfüggő, akkor abban benne van az a gondolat, hogy "na ez is egy tipikus pasi, csak a szex kell neki, semmi más", tehát a lemondás, egy kicsit a szánalom meg az általánosítás. viszont ha a pasik a nők szexfüggőségét említik, akkor kevésbé jár vele negatív gondolat, sokkal inkább öröm, hogy "na, egy nimfomán nővel sokkal könnyebb, mint más nőkkel!" szóval ha a nemeknek egymásról kellene véleményt alkotni, akkor a bujaság a férfiak esetében elítélendőbb.
    persze tisztelet a kivételnek, vannak olyan pasik, akik elítélik a női nem bujaságát. ezek vannak kevesebben, nézve a mai tinédzserkort. véleményem szerint mindig az aranyközépút a nyerő, az élet minden helyzetében. egy nőt ne lehessen könnyen megkapni, de valamilyen szinten legyen rugalmas is. szóval a nimfománia és a prűdség között húzódó erkölcsi szint a legnyerőbb. ezért mondom, hogy a "ribanckodást" elítélem, de az időnként egyéjszakás kalandokat (mértékkel!) nem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem is jó, mert így sok mindent meg tudunk vitatni, és olyan dolgokra rávilágíthatunk, amit a másik észre se vett:)
      Az tény, hogy a tapasztalatlanság gyakran szül gyávaságot, vagy bezárkózást, vagy hasonló dolgokat, szóval ilyen szempontból igazad van, de akkor is állítom, hogy ezt a másik félnek illene megértenie:)
      Érdekes egyébként, hogy mennyire másképpen látjuk ezt a kulcsos témát:) De szerintem a nők is elítélőbbek a nőkkel szemben. Attól függetlenül, hogy a férfiakkal is azok:D
      A végével, az arany középúttal maximálisan egyetértek:) Csak ezt sokan nem hogy nem találják, de nem is keresik...

      Törlés