2013. január 8., kedd

Chip a kutyába

az én ügyes Macikám a kocsiban:)
Van egy Maci nevű keverék kutyusunk (nem az albérletben sajnos, ahhoz túl nagy fajta, na meg a mozgásigénye is óriási), már 3 éves a drága, így el kellett vinnünk az állatorvoshoz chipet rakatni bele.

2013. január 1-től minden 4 hónapnál idősebb kutyába kötelező chipet rakatni. Ezt a műveletet állatorvosok végezhetik el. Olyan ez mint egy biléta a kutyusban, csak mivel a bőre alatt van chip formában, ezért tartósabb. A kutyus egy 14 számjegyű kódot kap, amit ha leolvasnak kiírja a kutya nevét, adatait.

A chip rizsszem nagyságú, és tű által juttatják a kutyák bőre alá. A procedúra nem jár nagy fájdalommal, Maci "szó" nélkül tűrte. A rendelőig eljutni volt a nehezebb procedúra, ugyanis az ajtóban megmakacsolta magát:)

Az árról: törvény szabályozza, 3500 Ft a chip és 200 Ft a regisztráció. Ettől az ártól sok helyen igyekeznek eltérni. Van ahol az előzetes vizsgálat növeli az árat, van ahol meg se mondják miért kerül többe a művelet, mint amennyit a törvényben meghatároztak. Nos, én annyi tudok, hogy a miénk 3500 Ft volt, és hogy van vékonyabb tűvel, gondolom kevesebb fájdalommal járó procedúra, na azért többet kértek volna. De az alap ár az 3500 Ft.

A kutyával rendelkezők jobb, ha minél hamarabb lépnek ez ügyben, ugyanis ha nincs chip a büntetés 45.000 Ft is lehet. Olyat is hallottam, hogy a közterületesek kapnak ilyen leolvasó készüléket, és a kutyát sétáltatókat ellenőrzik, hogy van-e chip. 

Bár részünkről fölöslegesnek tartom a chipet, ugyanis Maci nem is mer a kerítésen kívülre merészkedni, a tűzijátéktól sem fél, szóval nem az az elszökős fajta.

Tévhitek a chippel kapcsolatban:
  • "GPS-el lenyomozható lesz a kutya, és/vagy megfigyelnek általa" - Egyáltalán NEM! A chip csak azonosításra szolgál, és csak a kutya nyakától néhány centire tudja leolvasni a gép az adatait. Nem tudják általa bemérni a kutyát, vagy megfigyelni a gazdit...
  • "Most találták ki ezt a hülyeséget" - Nem, ez már nagyon régóta működő dolog, a különbség annyi, hogy eddig választás kérdése volt, most már viszont KÖTELEZŐ. Rengeteg kutyában van chip évek óta. Főleg a fajtiszta, "drága" kutyákat chipeltették be eddig, de ettől az évtől minden kutyát muszáj.
  • "Az állatorvosok majd ráteszik a saját részüket az árra" - Törvény szabályozza az árát. Ezt az árat csak a chippeltetés előtti vizsgálat növelheti meg. Vagy a kisebb tűvel végzett eljárás.
  • "Műtét során teszik bele a chipet" - Dehogyis! Egy tű segítségével jut a chip az állat bőre alá.

7 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. jó hogy szóltál, már majdnem elfelejtettem:)

      Törlés
  2. Sajnos ez a chip ár nem így van.
    Az állatorvos annyit számol amennyit akar. Kisebb településeken (itt Békésben nagyobbakban is) max. 1 állatorvos van, és akár csak a bankok például, annyi PLUSZ jogcímet talál még ugyanazon beültetéshez, amennyit akar - így nem csak "marinéni" nem tud hová máshová menni, hanem szinte senki. Már, ha lenne ereje, pénze kutyástól bármerre másik dokihoz utazgatni...
    Ugyanis - KARTELLEZNEK...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát elméletileg így van. ELMÉLETILEG nem kérhetnek érte többet. Az már más téma igen, ha egy faluban van egy orvos aki csak kétszeres áron csinálja, akkor persze hogy nem viszik el a kutyák x km-el arrébb, főleg ha nem is tudják. Szóval természetesen vannak vele visszaélések, mint mindennel... De nekünk szerencsénk volt.

      Törlés
  3. Pont tegnap ilyenkor akarta az első kiskutya besírni magát hozzám. Puli lehetett, értelem szerűen nem tudom pontosan, hisz nem értek ilyen szinten a kutyákhoz, de pont puli volt az egyetlen kutyám. (A tavalyi átmenetit, Borsót ne számítsuk... :S) NEM fogadhattam be! Délután öttől éjjel 0:45ig gubbasztott az utcaajtóban a küszöbön. Akkor búcsúzhatott egy ugatássorral, amit még hallottam... reggel nem volt már. Bakker.
    Nálam az első áldozat volt,nyilván kilökhették: - de mert engem mindig megtalálnak...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát megérzik az állatok, hogy ki szereti őket. Szegényke...:( remélem talál valakit aki tud annyit nélkülözni, hogy legalább etesse néha, ha be nem is fogadja.

      Törlés
  4. (megviselnek egy kissé az ilyesmik már)

    VálaszTörlés