2013. január 21., hétfő

Alföldi tárlatvezetése az Alkony kiállításon

Január 20-án Alföldi Róbert tartott tárlatvezetést az Alkony című kiállításon a MODEM-ben 

Nem meglepő, hogy a különleges tárlatvezetésre pár órán belül elfogyott az összes jegy. Alföldi Róbert néhány perces stílusos késéssel érkezett a helyszínre, ahol, mint az általa rendezett darabok előadásain, telt ház fogadta. 

Előre közölte, hogy ő nem mint szakértő fog előadást tartani, csupán mint festészetet kedvelő magánszemély, a véleményét, a benyomásait, az érzéseit fogja megosztani a képekkel kapcsolatban. Szerinte a festészet nem véletlenül nem beszél, nagyon nehéz verbálisan véleményt alkotni róla, hiszen pont az a lényege, hogy az embernek elálljon tőle a szava. 

Azt is elmondta, hogy ez egy világszínvonalú válogatás, amelyet világszerte bármelyik múzeum szívesen kiállítana. Valamint örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a MODEM a különleges kiállításaival egyre több embert vonz a műalkotások megcsodálására. 

Alföldi arról is beszélt, hogy szerinte a festmények által tudunk leginkább szembenézni a démonainkkal. Ugyanis ha kiakasztjuk őket a falra muszáj szembenéznünk velük, és így objektívebben tudunk hozzájuk állni. Ez a kiállító művészek célja is, azonban úgy érzi, kicsit óvatosan, gyáván próbálkoznak ezzel. Néhány képet túl távolságtartónak talált, számára azok a tökéletes képek, amelyek „pofán csapnak”. 

Néhány festményről az volt a véleménye, hogy ugyan a festők ösztönből festenek, mégis a képek „túl vannak agyalva”, szerinte „inkább fess, mint gondolkozzál”. 

Nagy igazságot mondott ki azzal, hogy a képeket nem kell, nem kötelező és nem is lehet megérteni. Illetve mindenki máshogyan értelmezi. Ez alapján pedig nincsen se jó, se rossz értelmezés, csupán egyedi. Mindenki mást lát bele, más érzéseket vált ki belőle, máshogyan érinti meg egy-egy kép. És ezzel egyáltalán nincs baj. 

A festészet lényege az örömszerzés, ami nem jelent minden esetben pozitívumot. Példaként az örömkönnyeket hozta fel. Engedni kell, hogy egy műalkotás hasson, viszonyt teremtsen a festő és a befogadó között. 

Lezárásként annyit mondott, hogy a kortárs művészetben muszáj lenne provokatívabbnak lenni, határozottabban állítani, mert csak így érhető el változás, fejlődés.

Alföldi egyébként eszméletlenül aranyos, kedves, humoros és közvetlen. Egyáltalán nincs elszállva magától, pedig lenne oka rá. Nagyon okos, művelt és tehetséges. És élben alacsonyabb, mint gondoltam :) 

Első benyomásom róla: úúúúgy megölelgetném :)

(a képek sajnos borzasztóak lettek, ugyanis nagy sietségemben otthon hagytam a fényképezőmet... Ezért csak telefon állt rendelkezésemre:( )

3 megjegyzés:

  1. És nem érezted mindvégig úgy, mintha Carter doki beszélt volna hozzád? :D

    Amúgy kicsit ambivalens érzéseim vannak Alföldivel szemben, mint ahogy majdnem művésszel általában: a nemzetis rendezésinek többségétől, meg a nyilatkozataitól általában kiver a víz, de ettől függetlenül én is úgy odamennék hozzá és megsimizném azt a kis kócos fejét. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. deeee, és olyan jó volt élőben hallani a dokit:D Amúgy tényleg olyan, hogy ránézek és jaj de megölelném:D

      Törlés