2013. január 24., csütörtök

A gyász


A haldoklás, a halál kihat a hozzátartozók, barátok, ismerősök lelki állapotára. Ilyenkor, főleg ha a haláleset hirtelen, váratlanul következik be, az emberek többsége elgondolkodik az életén. Azon, hogy ő vajon mikor kerül sorra és, hogy addig mennyi mindent szeretne elérni az életében.

A gyász természetes. A gyászmunka egy aktív folyamat, aminek a végén a gyászoló megkönnyebbül. A gyászmunka hozzásegíti a gyászolót ahhoz, hogy lemondjon a szeretett személyről, elengedje őt, és továbblépjen. Ez azonban átfordulhat depresszióba, ilyenkor a gyászoló önmagáról és saját vágyairól mond le.

A gyász fázisai:
  1. Sokk: A szomorú hírtől a gyászoló érzelmileg megbénul, tagadásba menekül.
  2. Összeszedettség: A temetéssel járó ügyintézés idejére összeszedetté válik. Fontos a temetésen való részvétel, hogy tudatosuljon az elválás. A temetés lehetőséget ad a fájdalom kifejezésére. Egy olyan közösség veszi körül ezen az eseményen, akik együtt éreznek, támaszt nyújtanak neki.
  3. Kaotikus állapot: Erre az állapotra a végletesség jellemző. A harag, depresszió, megkönnyebbülés, szomorúság stb. váltják egymást. Megjelenhet a bűntudat, a felelősök keresése, gyakran jogtalanul.
  4. Testi tünetek
  5. Utolsó szakasz: Előtérbe kerülnek a szép emlékek, racionálisan kezd hozzáállni a helyzethez. Az ünnepek, évfordulók felerősíthetik a fájdalmat.
A szervezetünknek van egy úgynevezett elhárító mechanizmusa. Ez a pszichés immunrendszer. Ezek tudattalan lelki működések. A feladatuk az „én” védelmezése, hogy ne jusson el a szorongásig, stresszig.

Ilyen például:
  • a fájdalom kifejezésének elhárítása
  • félelem a haláltól, balesetektől, utazástól
  • túlzott aktivitás
  • az elhunyt idealizálása
  • hallucináció
  • hirtelen fellépő ellenségesség
  • testileg: szemkontaktus kezelés, feszült testtartás, stb.
  • stb.

Ha azonban ezek a tünetek hosszú ideig fennállnak, akkor elhúzódó elhárításról van szó. Mindenképpen szükség van a segítségre, hogy továbbléphessen.

Természetesen mindenki másképpen gyászol. Ez csak egy általános séma, eltérő lehet akár egy-egy szakasz hossza, vagy akár sorrendje. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése