2013. május 2., csütörtök

Május 1. - a mi életünkben

Még soha nem majálisoztam. Mióta az eszemet tudom, csak elmondásokból ismerem, mi is történik ilyenkor. Hogy éppen hol és mennyien gyűltek össze, milyen programokon vettek ott részt, milyen finomságokat ettek, milyen lufikat vettek, hány vattacukros volt, milyen ízű fagyikat árultak, milyen koncertek voltak. De én sosem bántam, hogy nem lehettem ott. 

A mi május 1-ünk is összejövetel volt. De mi nem sok idegennel gyűltünk össze évről-évre, hanem a családunk azon részével, akiket ritkán látunk. És május 1. nálunk egyet jelent azzal, hogy Dédipapa egy évvel idősebb lett. Idén már 100 esztendős! 

És hogy milyen is egy 100 éves? Majd ki csattan a boldogságtól, hogy legalább ezen a napon mindenki eljön hozzá. Sajnos a portáját eladták már, a lányánál lakik Níregyen, de mindenki itt van. Eljönnek a gyerekek a környékről, az unokák Debrecenből, Pest mellől, régen látott rokon a Balaton mellől, és a dédunokák még Norvégiából is. 

Dédipapa viccelődik, nevetgél. Tetteti, hogy megsértődött, amiért öregítjük, hiszen ő csak fiatalodik! Ő még csak 20 éves! Nagyokat kacag, mindenkit szeretettel fogad. 

Már délelőtt megérkezünk, szépen gyűlik a család. Mindenki beszélget egy kicsit mindenkivel, kivel mik történtek, mióta nem találkoztunk. Aztán jön az ebéd, mindenféle csodálatos falatokkal. Idén halászlé, töltött káposzta, húsok és hidegtálak közül lehetett választani. 

Aztán jön a várva várt hatalmas torta, és rákerül a számos gyertya is: 100. Dédipapa köré gyűlik a három kicsi lány dédunoka, hogy ha itt az idő, segítsenek elfújni a gyertyát. Éneklünk is neki, megtapsoljuk. Anya verset mondd, Papa szemében könnyek csillognak. Meghatódott. 

A nap további részében is ő van a középpontban, róla szól ez a nap. Aztán, ahogy telik az idő, az emberek kezdenek hazafelé szállingózni. Sajnos csak ennyi időnk volt, másnap munkanap, haza kell érni időben. 

És, hogy mi a titka? 

„Hit és szeretet. Ha ezeket megtartjátok, ti is száz évig fogtok élni!” 

Kívánom, hogy még sokáig csak róla szóljon ez a nap! Hogy jó egészségben éljen még velünk tovább! Hogy táncoljon az esküvőnkön, és hogy még kezében tarthassa az én leendő gyerekeimet is, akik már az ükunokái lesznek! 

Isten Éltesse még sokáig Dédipapát!

2 megjegyzés: