2013. május 2., csütörtök

A hét főbűn szerintem: 3. Előítéletesség

„Az előítélet a tényeken, vagy hibás vagy merev általánosításon alapuló előre kialakított vélemény.” (wikipedia.hu) 

„Nem tapasztalatokra alapozott, hanem pozitív v. negatív elfogultságból eredő ítélet, amely általában hamis, helytelen következtetésekhez vezet.” (kislexikon.hu) 

G. W. Allport szerint az előítélet azzal egyenlő, ha valamely személlyel szemben idegenkedő vagy ellenséges magatartást mutatunk, aminek csak annyi alapja van, hogy az illető egy bizonyos csoport tagja, és e csoport negatív tulajdonságait az illetőre automatikusan rávetítik. 

Az előítélet ma inkább negatív értelemben használatos, tulajdonképpen a rossz feltételezése megfelelő bizonyítékok nélkül. 

Az előítélet megnyilvánulásának skálája Gordon Allport szerint: 
  1. Szidalmazás, szóbeli bántalmazás 
  2. Elkerülés 
  3. Megkülönböztetés 
  4. Fizikai bántalmazás 
  5. Megsemmisítés 
Az előítélet része a mindennapjainknak. Előítélettel fordulunk másokhoz, vagy mi is elszenvedői vagyunk. Az ítélkezés történhet bármi alapján (nem, kor, életkörülmények, munkahely, vallás, stb), de a legismertebb formája talán az etnikumokhoz kötött előítélet. 

Az előítélet sok csalódás alapja. Hiszen a tapasztalat nélkül kialakult véleményt lerombolhatja a megismerés. Az előítélet akkor a legveszélyesebb, ha semmilyen új információ, élethelyzet vagy tény nem képes megváltoztatni a már kialakult negatív képet. Ez által hamis kép alakulhat ki, ami nehezen változtatható pozitívvá. 

Az előítéletek „ellenszere” a felvilágosítás. Ha olyan új ismeretekhez juttatjuk az embereket, amelyek némileg befolyásolják az addig kialakult nézeteiket bizonyos csoportokról. 

Mindenkivel előfordul, hogy hirtelen, elsőre, ismeretlenül ítélkezik valakiről. Én mégis amondó vagyok, hogy célszerű többször nekifutni egy ismerkedésnek, mint első körben leírni valakit, csak azért mert ilyen vagy olyan. Főleg mert lehet, hogy az illető teljesen más, mint a csoport, ahová sorolták, csak magán kívüli okokból esélye sincs kitörni belőle. 

Ha pedig mi születtünk vagy kerültünk bele önhibánkon kívül olyan csoportba, amit negatívan ítélnek meg, akkor igyekezzünk bebizonyítani tetteinkkel, hogy mégsem vagyunk olyanok, mint amilyennek elképzeltek minket. Már ha az a célunk, hogy kitörjünk, és nem az, hogy egy bizonyos csoport tagjai legyünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése