2013. május 23., csütörtök

Hűtős lángos

A fesztiválon megkívántuk a lángost, és bár még sosem készítettem élesztős ételt, épp itt volt az ideje:) Keresztanyámtól kaptam a receptet, így pontos mennyiségeket is tudok írni.

Hűtős lángos

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 2dl tejföl
  • fél liter tej
  • 5 mokkáskanál só
  • 5 dkg élesztő
  • 1 tojás
-> Én fele adaggal dolgoztam, így is elég sok lángos lett belőle. De az a jó benne, hogy a tészta eláll a hűtőben 3-4 napig.

Elkészítés:
  • Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos tejben, amihez hozzáadunk 1 evőkanál cukrot.
  • A lisztet, tejfölt, sót, tojást egy tálba tesszük, összekeverjük.
  • Ha felfutott az élesztő, akkor belekeverjük a lisztbe.
  • Csak ezután adjuk hozzá a tejet, mert nem biztos, hogy kell hozzá mind. Akkor jó a tészta, ha gyúrható, de lágy.
  • Ezután egy olajos zacskóba tesszük, és berakjuk a hűtőbe 1-2 órára.
  • Pihentetés után apró cipókat formázunk belőle, majd bő olajban kisütjük.
Tálalás:
  • Fokhagymás, tejfölös, sajtos, kinek-kinek ízlése szerint.

1 megjegyzés:

  1. Ilyet már mi is csináltunk. De amúgy a lepcsánka májjal, vagy házi gyrossal is jó. Mellé valami zöldségsaláta.

    VálaszTörlés