2013. július 1., hétfő

Szombati Szieszta

Ha nem sikerül se szombaton, se vasárnap sort kerítenem megírni ezt a rovatot, általában halasztom a következő hétig, de most muszáj írnom erről a filmről.

District 9

2009-ben mutatták be a filmet, én valahogy nem hallottam róla akkoriban, pedig jelölték Oscar-, Golden Globe-, és BAFTA-díjra is, igaz egyiket sem nyerte el.

A történet Dél-Afrikában, Johannesburgban játszódik. A város felett egy óriási űrhajó áll meg, a földieknek három hónapba telik tenni valamit. Ekkor behatolnak és több mint egy millió két lábon járó rákszerű ufót találnak odabent. A lények éheznek, jobb ötlet híján a 9-es körzetbe, egy nyomornegyedbe telepítik őket.

Eltelik 20 év, az emberek idegesek, lázadnak, elégedetlenek a helyzettel, ezért az MNU egy másik helyre akarja költöztetni őket. A rákok (így nevezik őket) lopnak, randalíroznak, de ahhoz hogy kitelepítsék őket alá kell íratni velük egy dokumentumot. Ekkor jön a képbe főhősünk, Wikus, egy aktakukac, aki jól házasodott, ugyanis az apósa a főnöke, aki előlépteti, és megbízza ezzel a nagy feladattal.
Nem akarom lelőni a történet végét, de úgy gondolom példaértékű alkotás, megállja a helyét ma is. Különösen most, amikor megy a harc a menekülttáborok lakói ellen Debrecenben is. Érdekes párhuzamot lehet vonni a film és a valóság között, de nem csak nálunk.

Érdemes megnézni a filmben, hogy egy igazán szélsőséges üldözőből hogyan lesz pillanatokon belül üldözött. És hogy az emberi önzőség, énközpontúság még az utolsó pillanatokban is képes irányítani. Azok után is, mikor az illető segítséget kapott, összeállt valakivel, képes teljes mértékben önzőnek maradni.

Ál-dokumentumfilm, van benne sok tartalmi hiba, hiányosság, nyitva maradt kérdések, akár oda nem illő jelenetek, megoldások. De mindent összevetve szerintem nagyon jó film, eleinte nyögvenyelősen indul, de aztán gyorsan elröppen az a két óra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése