2013. április 24., szerda

M, mint melanoma

Itt a jó idő, egyre többet süt a nap, ideje odafigyelnünk a bőrünkre! Főleg, ha olyan fehér, mint az enyém...:)

A melanoma egy nagyon alattomos betegség. A melanocitákból, vagyis a bőrben lévő barna-fekete festékanyagot termelő sejtekből alakulhatnak ki daganatok. Ez a festékanyag az anyajegyekben lelhető meg legnagyobb számban, így ott fedezhető fel leghamarabb, ha ilyen betegség ütné fel a fejét szervezetünkben.

Legfőbb jelei annak, hogy valami baj van: új anyajegy megjelenése, meglévő anyajegy megváltozása (akár színében, akár formájában, felületében), anyajegy vérzése, kisebesedése. Fontos, hogy ha ezek közül bármit észreveszünk magunkon, azonnal forduljunk orvoshoz! Lehet, hogy csak vaklárma, de lehet, hogy az életünket menti meg a vizsgálat.

Ha korai időszakban sikerül felismerni a betegséget, akkor sebészeti beavatkozással eltávolítják a fertőzött területet. Ha a tumor még nem terjedt át a nyirokcsomókra, akkor magas a gyógyulás reménye. Ha azonban már áttétek képződtek, nagyon lecsökken a túlélés esélye.

Védekezhetünk ellene, ha nem tesszük ki a bőrünket közvetlenül magas UV sugárzásnak, ha naptejet használunk nyáron szűrt fénynél is, nem visszük túlzásba a szoláriumozást, és sűrűn végzünk önvizsgálatot. Azonban van, amikor ez sem elég, megesik, hogy genetikusan öröklődik a hajlam. Ezért mindenképpen járjunk évente bőrgyógyászati szűrésre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése