2013. április 4., csütörtök

A hét főbűn szerintem: 1. Ostobaság

"Jobb egy okos ellenség, mint egy ostoba barát.
(Közmondás)

Ostobaság (főnév):

1. butának levés; nem okos vagy nem értelmes viselkedés; butaság. Együgyű, bárgyú tulajdonság.
2. valamilyen buta dolog (pl. buta megjegyzés vagy ostoba cselekvés); butaság. Ostobaságra, együgyűségre mutató tett. (www.wikiszotar.hu)

Az ostobaság nem egyenlő a tanulatlansággal, vagy tudatlansággal. Ugyanis tanult emberek közt is számos ostoba van, és tanulatlan emberek közt is vannak bölcsek. Gondoljunk csak a "józan paraszti ész" kifejezésre, ami egy olyan kincs, amit nem is lehet iskolákban elsajátítani.

Én azt tartom a legrosszabbnak, hogy sokan annyira ostobák, hogy kitalálnak valamit, és elhiszik, hogy az az egyetlen létező igazság. Vagy hallanak valahol egy félmondatot és kitalálják, hogy akkor mi is az "igazság". Vagy olvasnak valamit, és minden utánanézés nélkül elhiszik, hogy az úgy is van. 

"Légy önmagad fénye, s bölccsé válsz. Hagyd, hogy mások vezessenek, és ostoba maradsz. (...) És különben is honnan tudhatnád, hogy az az ember, az a jellem, amelyiket követni akarsz, valóban jó-e?
Osho

Szerintem az ostobaság egy olyan tulajdonság, amin nem lehet változtatni. Méghozzá pont azért nem, mert az ostobák teljes mellszélességgel kiállnak az igazuk mellett, és nem lehet meggyőzni őket. Az ostobák egyben süketek is, illetve szelektív a hallásuk. Csak azt hallják meg, ami nekik tetszik. Az ellenvetéseket, a meggyőző ellenérveket elengedik a fülük mellett, még megvitatni se hajlandóak. Ez a tipikus "mintha a falnak beszélnék" magatartás nagyon jellemző az ilyen emberekre.

"Nem az az ostoba, aki nem tud, hanem az, aki nem akar tudni.
Hrihorij Szavics Szkovoroda

Véleményem szerint az volna a megfelelő hozzáállás, ha meghallgatnánk a másikat, értelmeznénk amit mond, mérlegelnénk. Kivételt képez ez alól az, ha valaki úgy akar tanácsot osztani, hogy nem ismeri a történtek hátterét, és ráadásként köze sincsen hozzá. Az ostoba emberek ebben is nagyon jók. Mert ők természetesen jobban tudják mi a jó a másiknak, vagy mit kellene tennie (remélem átjött az irónia:).

"A bölcsességnek vannak határai, az ostobaság határtalan.
Janis Rainis

2 megjegyzés:

  1. Remek cikk, sok igazsággal! :) Azonban én még hozzátennék egy dolgot, amivel remélem nem gyűjtök sok ellenséget, ugyanis tényleg a saját szubjektív véleményemről van szó :D
    Az ostobaság Általad említett "tünetein" kívül én még megemlíteném a divat kérdéskörét. Az ostoba emberek követik a divatot, mivel képtelenek egy saját eszmerendszert felépíteniük; náluk az a trend, hogy a médiából ömlő mocskot elhiggyék és aszerint éljék életüket. Egy ilyen tömegmorálba való beilleszkedés sokkal könnyebb, mint saját véleményt alkotni a dolgokról. Fényűzés, plázák, igénytelen zenestílus: arra mennek, amerre sodorja őket a divat, életüket pedig kitöltik az effajta életmód silány és ostoba normái.
    Egy intelligens ember szerintem ösztönösen is kerüli a divatot, hiszen tudja, hogy élete különb annál, hogy bedőljön egy tömegmorálnak. Egy intelligens ember saját szabályai szerint él, tud véleményt alkotni, el tudja utasítani a divatot és a médiát, véleménye mellett pedig kitart bármi áron.
    A napokban többször is jártam a Fórumban, és néhány perc elég volt, hogy tökéletes lenyomatát lássam annak, amit itt leírtam. Nem is tudom, hogy sajnáljam-e őket, vagy inkább örüljek annak, hogy nem tartozom közéjük :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm:) Igen ezzel is egyetértek, csak hát itt van a valahová tartozás vágya is ugye... :)

      Törlés