2013. február 14., csütörtök

A hét főbűn: 2. A fösvénység


Igazán gazdag csak az, aki ad, a fösvénység a legnagyobb szegénység, mely önmagától sajnál javakat.” Gyöngyös Imre 

A fösvénység, vagy zsugoriság, fukarság egy olyan elítélő szó, amellyel azokat jellemezzük, akik görcsösen, minden áron ragaszkodnak megszerzett javaikhoz, senkinek nem akarnak adni belőlük. Ez a ragaszkodás már a megszerzés vágyában is megmutatkozhat.

A fösvény ember számára semmi nem ér fel azzal az érzéssel, hogy pénzhez jut, birtokolhat valamit. Az ilyenekre mondják, hogy még az anyját is eladná, vagy lelkét is eladná némi pénzért. Ezért csökönyösen ragaszkodik a megszerzett birtokokhoz, és mindig kevésnek tartja, félti.

A fösvény ember olykor magához is kegyetlen. Néha még akkor sem akar megválni vagyonától, javaitól, ha az életvitele megkívánná. Balzac szerint: „A fösvénynek két tápláléka van: a pénz és mások megvetése.” Így hát kevesebbet eszik, mert spórolni kell. Nem fűti be a házat, inkább vendégségbe megy melegedni. Kölcsön természetesen senkinek nem ad. Pár forinton is képes nagy veszekedést rendezni.

A fösvénységet tekinthetjük káros szenvedélynek. Míg az alkoholista az alkohol megrögzött rabja, addig a fösvény a pénz rabja lesz. Dolgozik a javakért, de aztán újra elégedetlen, még többet akar, még többet dolgozik, és így tovább.

Dr. Laham szerint A pénz boldogíthat, ha az ember értelmes módon költi el. A felmérések igazolják, hogy boldogabbak az emberek, ha anyagi javak helyett új élményekkel gazdagodnak a pénzükből.

Seneca szerint: „A fösvény ember semmilyen nyereséggel sem lakik jól.

(forrás: athlynx.net, mno.hu, idezetek.ma, kislexikon.hu, lexikon.katolikus.hu, képek: google.hu)


Szerintem a fösvény emberekben az a legvisszataszítóbb, hogy olyan dolgokból is ki akarják húzni magukat, amik mindenki számára kötelezőek. Ha például az utcát betonozzák/csatornázzák, annak a díját mindenkinek ki kell fizetni, hiszen mindenki használni fogja. Mégis akadnak olyanok, akik nem hajlandóak erre, és ha ügyesen játszanak, ki is tudják húzni magukat a fizetés alól. Így viszont megkárosítják az utca többi lakóját, akikre ráterhelik az ő részüket is.

Kinek van példája fösvénységre? :)

3 megjegyzés:

  1. nekem van fösvény ismerősöm, egy 80 éves bácsi, apai nagymamám élettársa. soha nem ad senkinek kölcsön, még az unokájának sem és minden egyes forintot úgy őriz, mintha aranyrudai lennének. vezet egy pénzügyi naptárat, minden egyes nap szinte fillérre lebontva felírja, hogy mennyit költött, ugyanez a helyzet a számlákkal is. és ha véletlen 5 Ft különbséget észlel, akkor képes a házat is átrendezni, csakhogy megtalálja :D meg képes visszakérni 10 Ft-ot a nagymamámtól, ha egy évben egyszer valami csoda folytán kölcsönad neki ennyit :D hát valóban visszataszító alak. azt gondolja, hogy a pénz teszi naggyá és ő emiatt egy fontos személy. pedig a fukarsága már annyira bosszantó, hogy sem én, sem húgom, amikor pedig apa itthon volt, ő sem járt már valami gyakran mamához, mert nem akartunk találkozni a bácsival...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na igen, ez csak azért rossz tényleg, mert így ti is eltávolodtok a nagyitoktól... Mert amúgy meg végülis az ő baja, meg ha mamid elviseli, akkor az a lényeg. De azt sose fogom megérteni, hogy miért kell így elspájzolni a pénzt, mármint a halál után úgyse tudja használni..

      Törlés
    2. Igen, de nèmileg érthető. Ők háborúban nőttek fel. Más világ. Csatlakozom Csibe állításához. Ne álljon ez az utatokba, a maminak rátok is szüksége van.Örülne nektek !!! 😊

      Törlés