Ismét keresztanyu recept, és ismét élesztős, mert belejöttem a dologba:)
Pizza
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 5 dkg élesztő
- 1 ek cukor
- 3 dl tej
- 1/2 dl olaj
- pici só
Elkészítés:
- Felfuttatjuk az élesztőt a fél bögre tejbe, a cukor hozzáadásával.
- Ha felfutott az élesztő, minden hozzávalót összekeverünk. A tejet utoljára adjuk hozzá, mert lehet, hogy nem kell bele mind a 3 dl.
- Addig gyúrjuk, míg lágy, de gyúrható lesz. Ezután 1-2 órát pihentetjük.
- Tipp: Kelesztőtálban fél óra alatt megkel, ha a tálat a tésztával egy másik forróvizes tálba pihentetjük.
- Ha megkelt, szépen kinyújtjuk, rá a feltét, és 180 fokon kb. 20 percig sütjük.
Pizzakrém:
- Megdinsztelünk valamennyi hagymát ízlés szerint.
- Ráöntünk paradicsompürét, szintén ízlés szerint.
- Hozzáadunk kis cukrot, sót, és oregánót.
- A feltét lehet bármi, amit megkívánunk, mi felvágottat, kukoricát sajtot, és paprikát paradicsomot tettünk rá.
Mi a pizzát finom kenyértésztával csináljuk. De ugye ahány ház, annyi szokás, és receptváltozat.
VálaszTörlésPont ma sütöttem egy recept alapján kenyeret, de örülnék, ha megosztanád velem a tiéd receptjét, azt is kipróbálnám!:)
TörlésA tészta recept az benne van a Horváth Rozi féle szakácskönyvben, ami elvileg a háztartások alapja. Aközött, meg eredeti pizzarecept között főképp a tészta vastagsága és puhasága a külömbség.
VálaszTörlésCsak a receptkönyvben azt hiszem finom pizzatészta néven fut.
VálaszTörlésFéltem először az élesztős tésztáktól, de nem volt vele elsőnek sem gond. Igaz én kaláccsal, kuglóffal próbálkozok, még sósat nem csináltam :)
VálaszTörlésPróbáld ki a sósat is, nagyon jók!:) Én is féltem tőlük amúgy, de úgy tűnik ok nélkül, hiszen minden sikerült:) Egyszerűbbek, mint gondolná az ember.
TörlésÉn jobban is szeretem, mint a sütőporos dolgokat, mert más is, de közben étkezést is helyettesíthet, biztos, hogy elfogy. :) Vendégségre tuti kipróbálom :)
Törlés