A fesztiválon megkívántuk a lángost, és bár még sosem készítettem élesztős ételt, épp itt volt az ideje:) Keresztanyámtól kaptam a receptet, így pontos mennyiségeket is tudok írni.
Hűtős lángos
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 2dl tejföl
- fél liter tej
- 5 mokkáskanál só
- 5 dkg élesztő
- 1 tojás
-> Én fele adaggal dolgoztam, így is elég sok lángos lett belőle. De az a jó benne, hogy a tészta eláll a hűtőben 3-4 napig.
Elkészítés:
- Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos tejben, amihez hozzáadunk 1 evőkanál cukrot.
- A lisztet, tejfölt, sót, tojást egy tálba tesszük, összekeverjük.
- Ha felfutott az élesztő, akkor belekeverjük a lisztbe.
- Csak ezután adjuk hozzá a tejet, mert nem biztos, hogy kell hozzá mind. Akkor jó a tészta, ha gyúrható, de lágy.
- Ezután egy olajos zacskóba tesszük, és berakjuk a hűtőbe 1-2 órára.
- Pihentetés után apró cipókat formázunk belőle, majd bő olajban kisütjük.
Tálalás:
- Fokhagymás, tejfölös, sajtos, kinek-kinek ízlése szerint.
Ilyet már mi is csináltunk. De amúgy a lepcsánka májjal, vagy házi gyrossal is jó. Mellé valami zöldségsaláta.
VálaszTörlés